Laatste nieuws

Aanvragen voor de Kickstart Regeling kan nog tot en met 31 augustus 2021!

No comments

Eind Februari 2021 startte als gevolg van een samenwerking van het Prins Bernhard Cultuurfonds Caribisch Gebied en het Kickstart Cultuurfonds Nederland, de Kickstart Regeling.
Samen stelden zij NAf 500.000,- ter beschikking om de sector Podiumkunsten en Musea van de Nederlands Caribische eilanden tijdelijk te helpen zich aan te passen aan de veranderende omstandigheden die zijn ontstaan als gevolg van de corona maatregelen.

Inmiddels zijn er 25 aanvragen
met een totaal bedrag van NAf. 405.929,- toegekend.

Heeft u een projectidee dat binnen de Kickstart Regeling valt?
U heeft nog tot en met 31 augustus de tijd om uw projectidee in te zenden.

* LET OP: in de begroting mogen de kosten worden meegenomen van de voorbereiding én uitvoering t/m 31 december 2021

Voor wie is de Kickstart Regeling?

Je behoort tot één van de onderstaande doelgroepen en je bent gevestigd op Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint Maarten, Sint Eustatius of Saba:
* Producenten: een persoon of stichting die projecten ontwikkelt voor publiek zoals muziekoptredens, concerten, dans- en theatervoorstellingen/story-telling, exposities en tentoonstellingen

* Theater/Zaal: die projecten faciliteren waar publiek bij betrokken is zoals muziekoptredens, concerten, dans- en theatervoorstellingen en Story-telling

* Musea: die projecten faciliteren waar publiek bij betrokken is zoals exposities en tentoonstellingen.

Meer informatie zoals waarvoor kun je aanvragen, hoe verloopt het aanvraagproces en de toekenning, vindt u op onze website.

Subsidie vanuit de Kickstart Regeling wordt mede mogelijk gemaakt door een donatie van het Kickstart Cultuurfonds, met naast het Prins Bernhard Cultuurfonds Nederland onder meer de BankGiro Loterij, het VSBfonds en VandenEnde Foundation!
Wil je meer weten over dit fonds, bezoek dan de website.

MelanieAanvragen voor de Kickstart Regeling kan nog tot en met 31 augustus 2021!
Lees meer

Jam Jazz appreciation Concert 2021

No comments

This concert is to commemorate the World International Jazz Day, which is celebrated every year on the 30th of April. Through this concert experienced local musicians are presented with the opportunity to showcase the genre of Jazz to the community of Aruba. Thus, besides serving as entertainment to the public, it serves as the ideal platform for education on the genre of Jazz.

In 2021 due to Covid Measurements the concert has been broadcasted online.

MelanieJam Jazz appreciation Concert 2021
Lees meer

Open Atelier Route Curaçao 2021

No comments

Op 12 en 13 juni 2021 (p’abou di brùg) en op 19 en 20 juni 2021 (p’ariba di brùg)

Werd de 5e editie van de open atelier route Curaçao gehouden, 46 artiesten openden hun deuren voor een kijkje in hun keuken. Diverse disciplines kwamen aan bod; schilderkunst, beelhouwen, keramiek, brons gieten, fotografie, juwelen, film etc.

Het evenement was weer een enorm succes!

MelanieOpen Atelier Route Curaçao 2021
Lees meer

Glas in lood ramen St. Thomas college gered

No comments

De kleurrijke glas-in-lood-ramen van het oude St. Thomas College naast het SEHOS zijn veiliggesteld. Er zitten nu houten platen in de gevelopeningen. Dat is gebeurd op initiatief van kunst- en erfgoedexpert Gerda Gehlen en in samenwerking met het Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Monumentenzorg Curaçao en Caribbean Maintenance Developers. Het gaat om in totaal elf glas-in-lood-ramen.

Het oude pand staat al jaren leeg en vekeert in slechte bouwkundige staat. De kostbare ramen lopen daardoor gevaar. Om deze ramen veilig te stellen voor de toekomst zijn ze op zorgvuldige wijze van binneuit verwijderd en in houten kratten ingepakt. De kratten zijn vervoerd naar de opslag en worden daar onder toeziend oog van Stichting Monumentenzorg Curaçao bewaard tot het moment dat het St. Thomas College opgeknapt wordt.

 

MelanieGlas in lood ramen St. Thomas college gered
Lees meer

Nieuw Fonds op Naam speciaal voor Aruba

No comments

Blij en trots is het Prins Bernhard Cultuurfonds Caribisch Gebied om wederom een nieuw Fonds op Naam te mogen aankondigen: CARE Aruba Fund.

Het Fonds op Naam ‘CARE Aruba Fund’ wordt, als gevolg van een nalatenschap, per 1 augustus 2021, opgericht met de wens van de inlegger (overleden 2020) om anoniem te blijven. Het CARE Aruba Fund wordt in beheer van het Prins Bernhard Cultuurfonds Caribisch Gebied (“PBCCG”) geplaatst en zal dan het 8ste Fonds op Naam in het beheer van het Caribische Cultuurfonds zijn. De anonieme inlegger heeft zich in leven op diverse manieren belangeloos ingezet voor de gemeenschap van Aruba en heeft vóór zijn overlijden duidelijke wensen uitgesproken over diens nalatenschap, waaronder de wens voor ontwikkelingssteun aan initiatieven gebaseerd op audiovisuele- en theaterprojecten op Aruba en door Arubanen, die zich bezighouden met de thema’s Behoorlijk Bestuur en Burgerparticipatie.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds Caribisch Gebied is zeer vereerd te zijn benaderd om het CARE Aruba Fund voor Aruba te beheren. Aruba ondergaat een enorm grote ontwikkeling op audiovisueel gebied en hoopt de theatersector ook een positieve impuls te geven door deze te betrekken bij de doelstellingen.

Doelstelling
Het CARE Aruba Fund legt de focus op steun van de ontwikkelingsfase van projecten met bovengenoemde thematiek en hoopt hiermee meer projecten (op weg) te helpen naar een goed onderbouwd project-plan, zodat de verdere ontwikkeling (productie en post-productie) van het project een grotere kans van slagen heeft voor subsidie honorering bij andere stichtingen en fondsen. Verder hoopt het fonds ook dat door het stimuleren van producties met deze thematiek, in het algemeen een positieve invloed zal hebben op een Behoorlijk Bestuur en Burgerparticipatie op Aruba.

De eerste aanvraagperiode begint 1 augustus 2021. Je kunt dan tot 1 oktober 2021 je aanvraag inzenden. Alle aanvragen die in de periode augustus – oktober zijn binnengekomen worden in de DB-vergadering van 30 november 2021 behandeld. (zie deadlines en vergaderdata op de website)

Voor meer informatie en de volledige richtlijnen kunt u ook op onze website terecht.

We zien jullie aanvragen graag tegemoet!

MelanieNieuw Fonds op Naam speciaal voor Aruba
Lees meer

Werkbezoek chef de bureau Aruba en Bonaire 2021

No comments
Prins Berhard Cultuurfonds Caribisch Gebied bevordert en stimuleert activiteiten op het gebied van geschiedenis, letteren, beeldende kunst, muziek, dans, theater, kunst- en cultuureducatie, monumentenzorg en natuurbehoud op alle 6 eilanden van de Nederlandse Cariben; Curaçao, Aruba, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius en Saba door het verlenen van subsidies, om de cultuur en natuur op alle de eilanden in hun totaliteit te waarborgen.

Onze Chef de Bureau Melanie Sloot, bezocht een aantal weken geleden Aruba en Bonaire. Naast een aantal projectbezoeken, en persoonlijke gesprekken met diverse aanvragers, werden er op de eilanden ook 'Meet & Greets' georganiseerd, waarbij potentiele aanvragers meer informatie konden ontvangen betreffende aanvragen en eventuele vragen die ze hadden konden stellen. Uiteraard waren de  bestuursleden van het fonds op Aruba en Bonaire hier ook bij aanwezig.

Zo'n contactmoment zorgt altijd voor hernieuwde energie en inspiratie. Uit dit werkbezoek zijn dan ook weer een aantal mooie projectideëen binnengekomen!
MelanieWerkbezoek chef de bureau Aruba en Bonaire 2021
Lees meer

Imershón Curacao – voices from letters

No comments

Imershón ta un konsierto íntimo bibu ku ta involukrá publiko na e músika, kultura i historia di Kòrsou.

E kompositor i perkushonista Vernon Chatlein ta krea su mes komposishon musikal kontemporánio ku fragmentonan di pasado, ku e propósito di duna un toke na nos pasado, nos lenga i tur su magia; den su propio palabra tur esakinan ta “Quadraphonic Surround Sound”

E kolekshon archivá Zikinzá ta e resultado di e largu i intenso kolaborashon di e Pastor Misionero Paul Brenneker i e artista literario i antropólogo di Kòrsou “Ompi” Elis Juliana. Nan a graba anékdota, kuentanan i kantikanan di kultura Afro-Kurasoleño den añanan 1950 i 1960. E kolekshon di Zikinzá ta forma e base di tur e komposishon musikal di Imershón.

E estreno a tuma lugá na e bunita Aula di Habaai dia 23 di yüli 2021.
Tambe tabatin presentashon na Landhuis Bloemhof i Kas di Pal’i Maishi.
E delaster presentashon ta dia 29 di yüli 2021 na
Gelaria Alma Blou 6or di atardi.

Sigui e link pa e intrevista di Morgan Isenia ku Vernon Chatlein.

I e link aki pa e konsierto ku a tuma luga na Kas di Pal’i Maishi.

MelanieImershón Curacao – voices from letters
Lees meer

La Dama Blanca -Short film

No comments
La Dama Blanca koestert het verleden. Wat is het leven nog waard zonder haar herinneringen? Daarin kan ze hem vinden, haar grote liefde. Bij de muziek van ‘Te Busco’ schittert hij in zijn rol. Ze staat voor hem, in het wit gekleed en hij kust haar, een kus die nog altijd op haar lippen brandt.
Haar butler Sancho is vastbesloten om ‘zijn’ Dama Blanca terug naar het heden te trekken, maar haar exgeliefde waart door het huis. In de muziek, in zijn foto’s, in haar gedachten… Francis is een spook waar Sancho zijn vinger niet op kan leggen.
‘La Dama Blanca’ is een Papiamentstalige verfilming van het gelijknamige toneelstuk. Een klassieke vertolking waarin de hunkering naar een onbeantwoorde liefde centraal staat. Deze Short Film is een project van onder andere Guus de Sain, als Director en Producer, het Scronlieeenplay van Laura Quast en Hester Jonkhout als Director of Photography en Editor. Met in de hoofdrol Rina Penso en Giovanni Abath.

 

MelanieLa Dama Blanca -Short film
Lees meer

Cultureel Centrum Curacao ontvangt subsidie surprise

No comments

Vrijdag 11 juni 2021, had Prins Bernhard Cultuurfonds Caribisch Gebied de heerlijke taak om Cultureel Centrum Curacao te verblijden met een bezoekje. Om hen te laten weten dat hun subsidieaanvraag is goedgekeurd! Ze ontvingen een bedrag van Nafl. 24.600,- en zullen de subsidie gebruiken om een mobiel podium aan te schaffen. Ze zijn door dit project in staat om hun faciliteiten dusdanig in te richten dat hun culturele activiteiten corona proof georganiseerd kunnen worden en zij de hoogst mogelijke veiligheid kunnen garanderen aan het publiek.

De subsidie werd in april van dit jaar aangevraagd, en in de DB-vergadering van mei onder de Kickstartregeling unaniem goedgekeurd. Ook voor het PBCCG is het belangrijk dat men op een veilige manier kan blijven genieten van culturele activiteiten.

MelanieCultureel Centrum Curacao ontvangt subsidie surprise
Lees meer