Laatste nieuws

Taya.tv is live

No comments

Taya het nieuwe streaming platform met films van onze eilanden. Het is een initiatief van producent Sulin Passial van Pantalla Chica Productions. Filmliefhebbers kunnen daar terecht voor het huren of kopen van films van de Caribische eilanden. Het idee is geboren vanwege het feit dat veel van de films van de Caribische eilanden na hun première nergens meer te zien zijn.

MelanieTaya.tv is live
Lees meer

Jorviq Macaay vooropleiding gestart in NL

No comments

Als kind van 10 jaar kwam hij bij Jeugdtheaterschool Drazans op les, zonder enige ervaring. Yorviq heeft alle kansen die hij kreeg altijd aangegrepen, toonde altijd alle inzet en was altijd trouw aanwezig. Inmiddels heeft hij zich in theater, dans, circus en beeldende kunst ontwikkeld. Drazans i.s.m. de Theaterschool Utrecht hebben een beurs voor hem geregeld, zodat hij deze particuliere vooropleiding kon starten. Yorviq heeft zelf – op afstand via film- auditie gedaan. We zijn dan ook heel trots te kunnen melden dat Yorviq is begonnen aan de Vooropleiding Theater bij de Theaterschool Utrecht in Nederland. Deze fulltime vooropleiding, gaat hem verdieping geven op het gebied van theater in al haar facetten en zal hem begeleiden in het doen van audities bij HBO opleidingen in de kunsten. Prins Bernhard Cultuurfonds is blij en trots Jorvic te hebben kunnen steunen gedurende zijn jaren hier bij Jeugdtheaterschool Drazans, en dat wij hem een extra financieel steuntje in de rug hebben kunnen geven voor dit overbruggingsjaar.

Yorviq heeft een korte video opgenomen van zijn introductie week op de Theaterschool Utrecht.

MelanieJorviq Macaay vooropleiding gestart in NL
Lees meer

❣️📚 Het offer van Remo – Jacques Hermelijn

No comments

Curaçao, 1861-1863: de laatste jaren van het slavernijtijdperk

De overzeese koloniën zijn in afwachting van de definitieve afschaffing van slavenarbeid en slavernij. Zo ook de Curaçaose bevolking. Een van hen, de rijke Joodse zakenman Benjamin Cardozo,is als Caribisch handelsgedelegeerde door ht koloniale bestuur aangesteld. Hij weet Curaçao welvarender te maken, maar niet dat zijn mooie onstuimige vrouw Helena een liefdesrelatie heeft met Remo, een van de slaven. Voor Remo een afstammeling van de West Afrikaanse Mandinga’s, is Helena zijn grote liefde. Als zij bevat van een bruine baby, is Willemstad in rep en roer.

Het offer van Remo geeft een aangrijpend beeld over de verhoudingen en onderlinge belevingen van de kleurrijke bevolking en het koloniaal bestuur van Curaçao aan de vooravond van dit tijdperk, dat op 1 juli 1863 eindigde

Melanie❣️📚 Het offer van Remo – Jacques Hermelijn
Lees meer

No comments

Djasabra 15 di ougùstùs 2020 a tene final di Arte di Palabra ABC, kompetensia literario pa alumno di enseñansa avansá na papiamentu. En konekshon ku selebrashon di e di 15 aniversario di Arte di Palabra Boneiru, e kompetensia a tuma lugá na Boneiru. E organisashon tabata den man di Komishon Arte di Palabra Boneiru koordiná pa Sekshon Kultura Arte i Literatura (SKAL).

Manera tur aña a rindi homenahe na algun baluarte ku ta duna un kontribushon balioso na nos idioma papiamentu. Na Boneiru, e Tapushi Literario a bai pa Denise de Jongh-Rekwest. Durante e final na Kòrsou Edselyn Figaroa (Aruba), Nilo Kleinmoedig i Roland Colastica (Kòrsou) a risibí nan Tapushi Literario.

Riba e página di Facebook ‘artedipalabra’ por mira diferente portrèt di final di Arte di Palabra ABC na Boneiru.

Tahnee Jamanika (MIL) a sali alabes ganadó apsoluto di e kompetensia.

Link di Facebook di Arte di Palabra

Melanie
Lees meer

Documentary Atardi receives recognition from Prime Minister Rhuggenaath

No comments

Friday August 21st 2020 Selwyn de Wind, Wendy York and Sulin S.F. Passial received recognition from our Prime Minister for their documentary Atardi about the life of legendary singer Rudy Plaate. A recognition well deserved.

Click here for a marvelous reflection on the meeting with the Prime Minister by Wendy York. And a critical note on how we value/support our art and culture from a governmental point of view.

Prins Bernhard Cultuurfonds Caribisch Gebied is a very proud sponsor
of this project.

MelanieDocumentary Atardi receives recognition from Prime Minister Rhuggenaath
Lees meer

Afro Caribbean Samples & Loops

No comments

By this initiative of Ralph Durgaram, Vernon Chatlein and Sorandy Sint Jacobs the long awaited dream of building a bridge between the traditional cultural sounds and rhythms of The Caribbean to the young generation of musicians and music producers has become reality.

The use of computers, software, samplers and loops to create music has become essential to the young generation. The Afro Caribbean Sample Project has made a first step in creating products that contribute to the innovation of The Caribbean Music Culture.

Check out this great soundtrack made out of some of their samples
Featering ‘Mama’ Elia Isenia and Zoink

MelanieAfro Caribbean Samples & Loops
Lees meer

67-jaar Prins Bernhard Cultuurfonds Caribisch Gebied

No comments

Vorige maand, 7 augustus om precies te zijn, is het 67-jaar geleden dat ons fonds is opgericht. Een mooi moment om even bij onze geschiedenis
stil te staan.

Eigenlijk is het fonds 13 jaar eerder al ontstaan door een grootschalige inzameling van de bevolking van de Nederlandse Antillen om Nederland tijdens de tweede wereldoorlog te steunen. Ze haalden een enorme som geld op. Er werden ook fondsen geworven uit de rest van de wereld om Nederland en Europa te helpen bevrijden.
Uiteindelijk 13 jaar later keerde het fonds terug naar zijn geestelijke geboortegrond. Met een inmiddels andere doelstelling sinds 1946: Ze zouden zich voortaan toeleggen op de culturele wederopbouw van het naoorlogse Nederland, met speciale aandacht voor de versterking van de geestelijke weerbaarheid en de zelfredzaamheid van het volk op het gebied van wetenschap, kunst en cultuur.
Het idee om een Nederlands Antilliaans fonds op te richten kwam na een bezoek van dr. H. Hermans, hoofd van de Antilliaanse Regeringsvoorlichtingsdienst, aan Nederland.

Al 67-jaar zetten we ons in voor de ontwikkeling en het behoud van kunst, cultuur en natuur over de zes Caribische eilanden… Gedurende de afgelopen jaren is het steeds gebleken en hier benadrukken we graag nogmaals:

Cultuur verbindt, juist nu!

Melanie67-jaar Prins Bernhard Cultuurfonds Caribisch Gebied
Lees meer