Alex Alberto Film Fonds

Het is met heel veel genoegen dat het Prins Bernhard Cultuurfonds Caribisch Gebied (PBCCG) bekend maakt dat zij een nieuw Fonds op Naam te besteden heeft. Per 28 September 2017 is het Alex Alberto Filmfonds operationeel na ondertekening van een overeenkomst tussen mevrouw Alexmarie Alberto, dochter van de naamdrager, en het Prins Bernhard Cultuurfonds Caribisch Gebied (PBCCG). Dit fonds is een initiatief van de heer Michel Drenthe.

Alex Alberto is als cameraman betrokken geweest bij talloze nationale en internationale televisie- en filmproducties. In vele opzichten was hij pionier in de ontwikkelingen op het gebied van audiovisuele producties op het eiland. Wat hem bijzonder maakt is het feit dat Alex Alberto, als geen ander, heeft gezorgd dat zijn vaak historische opnames bewaard zijn gebleven en uiteindelijk bij het Nationaal Archief op Curaçao zijn ondergebracht. De opnames van Alex Alberto vormen nu onderdeel van ons nationaal geheugen.

Alex Alberto was een simpele man die gefascineerd raakte met de camera. Zijn passie begon met het fotograferen maar bloeide uit tot een ware liefde voor de filmcamera. U kunt meer over zijn leven lezen in de korte cv die u hier treft.

Copyright Familie van Alex Alberto

ACHTERGROND

De afgelopen jaren heeft het PBCCG bijgedragen aan de (post-)productie van verschillende films en documentaires, met de nadruk op films die een cultureel, historisch en/of natuur onderwerp behelzen. Haar richtlijnen staan het PBCCG echter niet toe om de ontwikkelingsfase van films te ondersteunen. Gezien de vraag van filmmakers, heeft het bestuur van het PBCCG besloten om een fonds te creëren die gevoed wordt door de filmwereld zelf.
Het fonds werd in samenwerking met Caribbean Filmcom, Curaçao Filmboard Foundation en Kas di Kultura Curaçao voor de eerste keer financieel gevoed door een fondsenwervende première van de film “Yamada”. Het ligt in de bedoeling dat er uiteindelijk jaarlijks fondsenwervende premières worden georganiseerd ter reguliere voeding van het fonds. De gezamenlijke hoop is dat deze premières op den duur uitgroeien tot een lokaal-film festival. Uiteraard kunnen ook derden bijdragen aan het fonds. U kunt meer hierover lezen in het persbericht (òf na papiamentu).

DOELSTELLING

Het Alex Alberto Filmfonds is een stimuleringsfonds waarmee het Prins Bernhard Cultuurfonds Caribisch Gebied (PBCCG) de ontwikkeling van filmplannen naar zogenoemde treatments – de verkorte versie van een script of scenario – voor films en documentaires met cinematografische kwaliteit wilt aanmoedigen op Curaçao. Jaarlijks keert het PBCCG één of meerdere stipendia uit.

AANVRAGERS

Het Alex Alberto Filmfonds richt zich op onafhankelijke filmmakers die tenminste één langere film (25+ minuten) of twee kortere films <25 min) op hun naam hebben staan. De betreffende films dienen te zijn uitgebracht in de bioscopen en/of tijdens filmfestivals voor betalend publiek en/of uitgezonden op de landelijke televisie. De aanvrager is de filmmaker – een scenarioschrijver, regisseur of producent.

SUBSIDIE AANVRAGEN

Jaarlijks kunnen Curaçaose filmmakers per 15 December een stipendium aanvragen die vervolgens in een pitch aan een adviescommissie wordt toegelicht. De beste aanvraag krijgt een stipendium toegekend om vervolgens een filmplan te ontwikkelen voor hun idee. Per jaar wordt minimaal 1 stipendium toegewezen.

De voorlopige richtlijnen voor dit fonds vindt u hier. In het eerste jaar gaan we nog flexibel om met deze richtlijnen en zijn wij open voor suggesties tot verbetering. U kunt hier een aanvraagformulier downloaden.

Belangrijke data:

1 December 2019      Aanvragen voor een stipendium kunnen worden ingediend

13 December 2019    Stel je vragen tijdens de Film Industry Happy Hour

6 Januari 2020           Uiterste datum inleveren aanvraag

13 Januari 2020         Beheerscommissie stuurt uitnodigingen voor de pitches

20 Januari 2020         Pitches

eind Januari 2020      Bekendmaking wie stipendium/stipendia krijgt/krijgen

Copyright Familie van Alex Alberto

adminAlex Alberto Film Fonds