Chakoetoe heeft de grote havenstaking van juli 1922 als decor en thematisch vertrekpunt. Voor het eerst na de komst van de industrie maakten Curaçaose arbeiders een vuist tegen achterstand, onderdrukking en afhankelijkheid. Het stuk confronteert het publiek met dilemma’s die samenhangen met de specifieke omstandigheden van Curaçao als een klein, koloniaal, katholiek Caribisch eiland. Dilemma’s die ook vandaag nog een rol spelen en die de psyche hebben gevormd. ‘‘Chakoetoe’’ stelt doorzettingsvermogen centraal.

De voorstelling is een typische Kadaken voorstelling, waarin het publiek niet in een ‘comfort zone’ terecht komt maar constant uitgedaagd wordt om naar de eigen situatie te kijken. Met tekst, poëzie, muziek, zang, dans en projecties komt het publiek in de roerige jaren ’20.

De verteller heeft een belangrijke plaats in de voorstelling. Nu staat hij tussen de spelers, dan vóór of tussen het publiek. Hij kijkt mee en stelt vragen aan het publiek. Soms is hij het geweten van een personage; hij betwist opstellingen en beslissingen en dwingt tot dieper nadenken. ‘‘Chakoetoe’’ wordt geschreven en geregisseerd door Gilbert Bacilio. Albert Schoobaar, Norma Cova en twee jonge spelers – Guenn Ramon Gustina en Sygourny Weert – vormen samen het gezelschap van Chakoetoe.

Wederom een geweldig en een enorm gevoelig theaterstuk van Teatro Kadaken! Wat een prachtig team en waardevol werk doen jullie! Het PBCCG is trots en ontzettend blij dat wij jullie mogen en kunnen helpen!