Nieuws  | PBCCG Cultuurprijs voor Olimpio Eustacio Sint Jago

Dhr. Olimpio Eustacio Sint Jago heeft de Prins Bernhard Cultuurfonds Caribisch Gebied Cultuurprijs 2013 ontvangen.

De cultuurprijs is uitgereikt aan de heer Sint Jago voor zijn culturele geëngageerdheid en het bevorderen van folkloristisch muziek op Bonaire, vooral in Rincon.

Overhandiging van het PBCCG Cultuurprijs 2013 aan dhr. Olimpio Eustacio Sint Jago. Op de foto van links naar rechts: Lydia Emerencia (bestuurslid PBCCG), "Tavio" Sint Jago, en Michèle Russel-Capriles (voorzitter PBCCG).

De overhandiging heeft plaatsgevonden op dinsdag 17 december 2013 ten huize van de Gezaghebber van Bonaire. Op deze gedenkwaardige dag werdt ook stil gestaan bij de betrokkenheid van "Tavio" in de ontwikkeling van de folklore en cultuur op Bonaire.

De ochtend werdt ingeleid door de PBCCG voorzitter, mevrouw Michèle Russel-Capriles, die het belang van de prijs benadrukte en "Tavio" bedankte voor zijn jarenlange inzet voor cultuur op Bonaire. Hierna volgde een toespraak van Boi Antoin, zelf trotse Zilveren Anjer drager, die een beschouwing hield over het leven van de laureaat. Tot slot sprak PBCCG bestuurslid voor Bonaire, mevrouw Lydia Emerencia, tevens Gezaghebber voor het eiland, "Tavio" toe. Ook zij bedankte de heer Sint Jago voor zijn levenslange bevorderen van folklore en muziek op Bonaire. De 99-jarige Tavio was enorm trost met zijn prijs en zong uit volle borst één van zijn bekendste liederen voor de aanwezige publiek.

Tot slot gaf de groep Tutti Frutti, onder leiding van Emma Sint Jago (dochter van "Tavio"), een concert van liederen gecomponeerd door de heer Sint Jago. De ochtend eindigde met een spontane 'wapamentu' (typische oogstdans).

 

Klik hier voor de toespraak van de heer Antoin (papiaments)

Klik hier voor een raportage over de uitreiking op de Bonairiaanse TV (papiaments)